Menopausa Capítol 1

 

La Menopausa .-1

La menopausa és una etapa vital de la dona que podem experimentar durant molts anys. Desentenguem-nos del mal consell "què exagerada, ja passarà" i centrem-nos en com millorar la nostra qualitat de vida perquè puguem viure-la plenament.

El primer que hem de fer és abandonar tots els prejudicis que ens lliguen a l'entesa de la menopausa com una cosa que els passa a les “àvies”. Passa en una etapa àlgida de la dona, en què normalment hem assolit la maduresa en molts aspectes de la nostra vida, inclòs el sexual. Ens mereixem viure-la plenament, encara que els símptomes per la manca d'hormones s'entestin en tot el contrari.

El que pretenem amb aquest article és empoderar les dones a través de la informació basada en l'evidència perquè puguin triar amb llibertat allò que creuen que pot ser millor per viure aquesta etapa JA! Com es mereixen.

I sobretot, perquè aprenguin quins símptomes dels que presenten es deuen a la menopausa, ja que molts s'infravaloren per atribuir-los a l'edat o es tracten com una cosa externa a la menopausa, sense parar atenció al veritable origen del símptoma, cosa que comporta moltes vegades l'ús de tractaments erronis.

Entendre què ens passa en 12 preguntes

Què és la menopausa?

És el cessament total de la menstruació passats 12 mesos des de la darrera regla. Sol passar entre els 40 i 50 anys i representa la fi de la vida reproductiva ja que deixem de tenir òvuls i aquests deixen d'alliberar hormones, entre les quals destaquen els estrògens. Aquesta disminució de la càrrega estrogènica és la que està darrere de la major part dels símptomes que sentim a la menopausa.

Quan comencen els símptomes?

Normalment apareixen 3-5 anys abans d'aquest any sense menstruació, a la perimenopausa. Les dones solen veure canvis en el seu cicle sexual com a sagnats més abundants, però també alteracions del son i les emocions, fogots... Cada dona és diferent, per la qual cosa hi haurà dones que no presentin símptomes i altres que sí que els presentin però continuïn tenint cicles com els han tingut sempre..

Què són els fogots i per què passen?

Els pateixen gairebé el 80% de les dones amb menopausa i es descriuen com una sensació de calor que surt del centre del pit i que puja cap amunt, envermellint la cara i que pot estar acompanyada o no de sudoració. De vegades pot donar la sensació que el cor s'accelera i que tenim com un buit a l'estómac.

Els estrògens tenen receptors en tot el nostre organisme, inclòs el nostre cervell. A nivell cerebral els estrògens s'encarreguen d'augmentar els nivells de serotonina, la coneguda hormona de la felicitat. La disminució dels nivells de serotonina juntament amb l' augment dels seus receptors a nivell hipotalàmic, s' ha relacionat amb l' estrenyiment dels límits a partir dels quals el nostre cos respon a canvis en la temperatura. De manera que tenim una percepció excessiva de la calor i del fred i produïm reaccions inapropiades per intentar regular la nostra temperatura corporal.

La disminució d'estrès també s'ha associat amb un augment dels nivells d'adrenalina i noradrenalina, substàncies químiques que alliberem quan estem davant d'una situació de perill o estrès i que participen en processos inflamatoris. Aquest ambient químic d' estrès crònic i inflamació també s' associa amb els fogots.

A més, la serotonina és la principal precursora de la melatonina, l'hormona que regula els nostres cicles de son, de manera que la manca de serotonina moltes vegades va lligada a la manca de descans adequat, cosa que empitjora encara més el quadre de fogots.

Què li passa a la meva vagina?

La qualitat de les parets de la nostra vagina depèn també dels estrògens. Amb la disminució dels estrògens es produeix un aprimament de les parets i disminueix la quantitat de moc que produïm. Això pot produir símptomes com picor, dolor durant les relacions sexuals, incontinència urinària i més risc d'infecció

He envellit de cop?

Pot fer aquesta impressió, ja que la manca d'estrògens fa que la pell es torni més seca i descamativa, perdent la seva elasticitat. Els estrògens donen a la pell una textura tova i llisa i a més augmenten la vascularització i amb això l'aportació de nutrients.
El mateix passa amb les nostres ungles i cabells, que es tornen menys denses i més fràgils.

Què passa amb la meva panxa?

Amb la baixada d'estrògens es produeix un canvi al lloc on dipositem el greix. Deixem d'emmagatzemar-lo sota la nostra pell i comencem a acumular-lo a la part central del nostre cos, formant el temible "flotador". A més disminueix la nostra despesa calòrica, el que ens fa més susceptibles a engreixar-nos, i la cosa no acaba aquí... el principal afectat de tot això és el nostre múscul, que acaba atrofiant-se poc a poc.

Tindré osteoporosi i dolor irremeiablement?

Els nostres ossos no són teixits estàtics, necessiten remodelar-se contínuament per estar sans. El remodelat ossi va a càrrec dels osteoclasts, que eliminen l'os antic, i els osteoblasts, que sintetitzen teixit nou. Els estrògens s'encarreguen que hi hagi un correcte equilibri entre aquestes dues cèl·lules i a més participen en la síntesi del col·lagen, la principal proteïna del teixit connectiu, que ens dona suport i fermesa i que actua de bastiment perquè es puguin dipositar els minerals a l'os . La disminució dels estrògens produeix un augment de la resorció òssia i una disminució del col·lagen, comprometent la qualitat de l'os, cosa que fa a les dones amb menopausa més propenses a desenvolupar patologies com l'osteoporosi i l'artrosi.

Tinc ara més risc de patir un infart?

Els estrògens tenen un efecte protector enfront dels problemes cardiovasculars. Augmenten per exemple, els nivells d'òxid nítric (NO) en l'endoteli vascular, cosa que permet que aquest pugui dilatar-se evitant el col·lapse arterial i processos isquèmics. La manca de NO genera rigidesa arterial que pot acabar produint el desenvolupament de processos arterioescleròtics i que es vegi compromesa la funció d' altres òrgans i teixits per manca d' una correcta irrigació.

I les badades, els oblits, la confusió...?

Els estrògens al cervell femení compleixen una important funció de regulació metabòlica permetent l'entrada de glucosa per la barrera hemato-encefàlica (BHE) i regulant la funció de les mitocòndries, les nostres fàbriques de producció d'energia.

Necessitem sucre i energia per poder executar les nostres funcions cognitives; aprendre, memoritzar, concentrar-nos... són processos que requereixen una alta despesa energètica.

Amb la reducció d'estrògens les dones comencen a disminuir el seu consum de glucosa produint una "crisi bioenergètica" que posa en declivi les nostres capacitats cognitives. A més, el nostre cervell és l'òrgan més cobdiciós energèticament, mai es quedarà sense energia i va a buscar alternatives estratègiques per obtenir-la, costi el que costi.

Comença a utilitzar el greix que es troba en les beines de mielina que recobreixen i protegeixen les nostres neurones produint-se una espècie d’autocanibalisme que augmenta el risc de patir neurodegeneració i demència.

És important no tenir la noció mental que la menopausa causa Alzheimer. S'ha demostrat que aquelles dones que han tingut una vida saludable, que practiquen exercici i que han cuidat el seu metabolisme (són flexibles metabòlicament) són menys susceptibles a aquests processos que acaben produint la mort de les neurones i desenvolupen menys símptomes a aquest nivell.

És normal que em senti trista i desmotivada??

I tant! Les dones en aquesta etapa poden sentir tristesa, depressió, dificultat de concentració... per la baixada de serotonina relacionada amb la baixada d'estrògens però també pels propis símptomes en si, que poden produir alteracions a aquest nivell. Entendre això és una eina poderosa a l'hora de tractar els símptomes relacionats amb l'alteració de l'estat d'ànim i optar per augmentar potencial estrogènic de manera natural pot ser una bona estratègia.

Hi ha altres símptomes?

Lamentablement sí... pèrdua de la libido, migranya, pel facial...

Activa't, viu l'estiu amb salut articular