Dormir no és perdre el temps,
és guanyar vida

Primer de tot ens hauriem de preguntar, PER QUÈ DORMIM...

Hi ha moltes teories i l'estudi del son és relativament recent, de manera que cada any surten evidències noves i més contrastades.

De moment, pel que se sap, dormim per restablir l'energia "gastada" durant el dia, per eliminar radicals lliures i fer efecte antienvelliment, per regular l'activitat elèctrica del cervell, per desintoxicar els òrgans (detoxificació hepàtica...), per regular el metabolisme i les hormones, per activar el sistema immunològic, per consolidar la memòria...

El son és un estat FISIOLÒGIC en el qual el nivell de vigilància està disminuït i per tant es pot descansar.

Mentre dormim, el cervell no està inactiu, al contrari, té una alta activitat endocrina, neurològica i metabòlica.

És de vital importància tenir un son adequat i reparador per no emmalaltir.


ANATOMIA I FISIOLOGIA DEL SISTEMA NERVIÓS CENTRAL

Els circuïts cerebrals que regulen el SON-VIGÍLIA estan molt relacionats amb l’eix HPA (Hipotàlem-Pituïtària-Adrenal) , amb la Glàndula PINEAL i amb el grup neuronal “Nucli preòptic ventrolateral” conegut com l’interruptor del son, ja que en aquest lloc, el 80% de les neurones són GABAÈRGIQUES.




En l’estudi del son, treballarem sobre dues substàncies fonamentals: GABA i MELATONINA GABA.

El gaba (àcid Gamma- aminobutíric) és un aminoàcid neurotransmissor amb capacitat INHIBITÒRIA del SNC .

Això vol dir que el cos usa GABA per poder rebaixar l’activitat nerviosa del cervell, de manera que aporta RELAX i CALMA.

El nostre sistema nerviós central funciona amb un equilibri entre les neurones excitatòries (ens generen activitat) i les inhibitòries (ens generen relaxació). Quan aquest equilibri es trenca, cap a una o altra banda, apareix la simptomatologia de l’esfera neuroemocional i fins i tot patologia.

Si tenim un excés de vies excitatòries i en canvi les vies inhibitòries estan disminuïdes (hi ha poc GABA) ens trobarem en una situació d’hiperexcitabilitat, nerviosisme, ansietat, insomni, estrès, trastorns motors i en última instància patologia major com convulsions, epilèpsies, depressió, Parkinson i esquizofrènia .

Per això és tan important tenir sota control la via GABAÈRGICA.


BIOSÍNTESIS

El GABA (àcid gamma aminobutíric) prové de l’àcid GLUTÀMIC (glutamat) que curiosament és el principal NEUROTRANSMISSOR EXCITADOR.

L’àcid Glutàmic es converteix en GABA gràcies a l’enzim GAD ( àcid glutàmic descarboxilasa ) juntament amb el cofactor Vitamina B6 (Piridoxal fosfat). Per tant d’aquí ja es pot deduir la gran importància de la vitamina B6 en la fisologia del son i l’equilibri emocional (vitamina que per altra banda tenen molt disminuida certs grups socials com els addictes i els alcoholics!).


 


Moltes substàncies i medicaments ansiolítics i hipnòtics usen la via del GABA per fer la seva acció ja que potencien la via del GABA per estimular el relax i el son:

  • BENZODIAZEPINES: DIAZEPAM, ALPRAZOLAM... ZOLPIDEM...

  • BARBITÚRICS

  • PROGESTERONA

  • CORTICOIDES

També l’alcohol potencia la via gabaèrgica en el mateix punt d’acció que les BDZ.

Els suplements naturals també són capaços d’estimular la via gabaèrgica.

Durant la nit, el son ha de ser de bona qualitat si volem tenir una vigília adequada, i per poder entrar en son profund, el GABA és indispensable.

Les persones amb una disminució dels nivells de GABA (s’estima que en tenen un 30% menys, veure estudi 1):

  • Dormen superficialment.

  • Es lleven sense sensació de descans.

  • Es desperten sovint durant la nit

  • Els costa més agafar el son


Les persones amb els nivells de GABA disminuïts sovint també tenen problemes amb el bon funcionament de la serotonina, de manera que s’ha pogut demostrar que els dos sistemes estan molt interrelacionats.

Una disminució dels nivells de serotonina estan vinculats amb una disminució del GABA i, al mateix temps, amb una disminució de la MELATONINA , l’hormona de la son que ve directament de la transformació de la serotonina.

Per tant, en una persona amb insomni, haurem de vetllar perquè tingui molt regulats els nivells de GABA i SEROTONINA.


FUNCIONS DEL GABA

RELAXACIÓ

  • Inhibeix els circuïts neuronals activats per l’estrès i ansietat, de manera que generarà un estat de relaxació tranquil·litat.

SON

  • El GABA va augmentant progressivament quan ens anem adormint. Quan estem totalment adormits arriba a punts màxims (son profund). El cos es relaxa totalment i es pot reparar.

DOLOR

  • Durant el son, quan la concentració de GABA és molt alta, hi ha un increment de citocines antiinflamatòries que modularan i rebaixaran la inflamació corporal. Per tant, serà vital entrar en son profund quan tenim inflamació.

  • Per altra banda, se sap que el GABA té efectes anti-nociceptius (percepció del dolor) i una concentració alta de GABA fa que no notem el dolor amb tanta intensitat.

SISTEMA ENDOCRÍ

  • Quan la concentració del GABA és elevada, hi ha un augment de l’hormona del creixement, la qual permet la bona reparació i el bon desenvolupament de la musculatura. Per tant, serà fonamental en adolescents, persones grans, esportistes, dones a la menopausa...

  • També juga un paper fonamental en la regulació del cicle de la dona.

  • També és de vital importància en la pèrdua de pes i l’intercanvi de greix per múscul (la glàndula de creixement ajuda a generar musculatura, com més múscul, més metabolisme basal i, per tant, més combustió de massa grassa).

ONES CEREBRALS

  • Estabilitza les ONES THETA, presents en la meditació profunda i en la fase REM. Augmenta les ones ALFA, que ajuden a la relaxació profunda.

  • Disminueix les ones BETA, que són altes en estat de vigília i estrès.


ALTERACIONS DEL GABA

Hi ha diverses circumstàncies que alteren l’activitat gabaèrgica, i que, per tant, caldrà modular, en la mesura del possible, si volem gaudir de relaxació i d’un son profund.

  • ALCOHOL

  • MEDICAMENTS

  • DROGUES

  • MALALTIES NEURO PSIQUIÀTRIQUES

  • DÈFICITS DE VITAMINES B1, B6

  • EXCÉS DE CAFEINA O ESTIMULANTS

  • FALTA DE FERRO

  • FALTA DE Zn

  • NIVELLS BAIXOS DE PROGESTERONA


QUINS SUPLEMENTS NATURALS ESTIMULARAN LA VIA GABAERGICA?

  • GABA complexe

Un suplement que només contingui GABA té un efecte reduït, ja que el GABA tot sol té dificultat de travessar la barrera hematoencefàlica i arribar als centres gabaèrgics del sistema nerviós central.

Ara bé, les formes complexes i combinades amb GABA d’origen natural han demostrat tenir uns efectes beneficiosos en el control del son i de l’ansietat.

  • PASSIFLORA / VALERIANA / AMAPOLA CALIFORNIA

Quan es combina el GABA amb extractes de plantes gabaèrgiques, com poden ser la Passiflora, la Valeriana i la rosella de california, els efectes inhibitoris del sistema nerviós central són molt evidents, molt més que els components per separat.

  • VITAMINA B6

És el cofactor que ajudarà a transformar l’àcid glutàmic a GABA (vit B6) a nivell neuronal, els efectes demostrats són molt beneficiosos.

  • 5-HTP

Si a més a més hi ha una aportació de 5-HTP, hi haurà un augment de triptòfan cerebral i per tant un augment de la serotonina, hormona que treballa conjuntament amb el GABA a l’hora d’induir la relaxació i la son. Actualment, el millor extracte de 5-HTP prové de la planta Griffonia.

  •  MELATONINA

El GABA combina perfectament amb la melatonina, generant un efecte conjunt per induir el son i generar son profund. Nombrosos estudis corroboren que l’administració de 5-HTP al matí o migdia, GABA i plantes gabaèrgiques al vespre i MELATONINA a la nit generen un control elevat de l’estrès i promouen un son profund i reparador.

  • L-TEANINA

La L-Teanina travessa perfectament la barrera hematoencefàlica i augmenta els nivells de GABA, així com l’activitat de la serotonina, dopamina i ajuda a augmentar les ones alfa. En la fórmula N19, hi veurem 50 mg de Teanina d’alta biodisponibilitat per generar efectes relaxants.

  • ASHWAGANDHA

És una planta aiurvèdica adaptògena d’alta potència que treballa estimulant els receptors gabaèrgics, produint per ella mateixa efectes de relaxació i de plaer, a part de tenir efecte antidepressiu.

Els extractes han de ser de l’arrel d’Ashwagandha, que és la part més rica en withanòlids. Amb un reforç alimentari ric en carn de bona qualitat no estabulada, ous, pollastre ecològic, peix salvatge, algues, bolets, quefir, lactobacillus rhamnosus (disminueix el cortisol) i fa augmentar els nivells de GABA.

Melatonina

PAPER DE LA MELATONINA EN EL SON

La melatonina és una hormona natural que es genera a la glàndula Pineal a partir de la serotonina.
 
El cervell normalment comença a secretar hormona melatonina cap a les 21:00h - 22:00h, que és quan comença la somnolència i està estimulada per la falta de llum. Actua com un senyal que marca l’inici d’un cicle circadiari, que indica al cos que és hora d’anar a descansar.
 
Pot restar activa per un període de 12 hores, i quan es fa de dia i puja la llum solar la síntesis minva pràcticament a zero.
 
Uns nivells permanentment baixos de serotonina estarien implicats en molts processos patològics que anirien des de l’insomni i la fatiga, fins a una baixada del sistema immunitari, l’obesitat i fins i tot el càncer.
 
Multitud d’estudis demostren la seva efectivitat per reduir l’estona que una persona triga en agafar el son així com en la qualitat del mateix.
 
Una dosis de 0,5mg-1mg és suficient per poder fer una regulació inicial, tot i que en casos més complexes, caldrà dosificacions de 3mg a un màxim de 5mg. Dosis superiors a aquesta no han demostrat tenir eficàcia suplementària.

Tot i així, cal indicar que dosis a partir de 3mg, en algunes persones, podria causar-los un efecte contrari i desvetllar-los.
 
LA MELATONINA I EL TRIPTÒFAN
 
El cos fabrica 5HTP (hidroxitriptòfan) a partir de l’aminoàcid del triptòfan, que es troba en el formatge, aus de corral i ous principalment. Tot i així, no s’ha pogut demostrar que ingerir una dieta rica en triptòfan ens ajudi a augmentar els nivells de 5HTP en l’organisme i, en concret, en l’esfera neurològica, de manera que sovint és recomanable suplementar amb 5HTP directament en persones amb simptomatologia afí al dèficit de 5HTP.
 
El 5HTP actua en el SNC i propicia la producció de serotonina neurotransmissora, que es convertirà en melatonina, entrant així en el cicle biològic del son.
 
En uns estudis, una preparació que conté l’aminoàcid GABA (neurotransmissor que actua regulant l’entrada del Cl en la cèl·lula i propiciant la relaxació cel·lular) i que conté també 5HTP, va reduir el temps en el qual l’individu s’adorm, va augmentar la durada del son i en va augmentar la qualitat.
 
Ara bé, per aconseguir uns resultats altament satisfactoris seria recomanable que es prenguessin aquestes substàncies durant 12 setmanes.
Una mirada integrativa als trastorns del neurodesenvolupament