Com aprenen les neurones?
Disposem d´un cervell amb més de 100.000 milions de neurones, les unitats funcionals fonamentals d´aquest gran òrgan que ens permet controlar els nostres moviments, parlar, formar records, somiar, sentir… ser el que som, però… Com funcionen aquestes neurones? Com aprenen? Com formen records?
La primera resposta científica a aquestes preguntes ens la va brindar, ja fa més de 100 anys, el que seria considerat el pare de la neurociència: Ramon i Cajal.
A través de les observacions que va poder fer amb el seu microscopi rudimentari, Cajal va observar alguna cosa interessant en l'estructura d'aquestes neurones i és que n'emergien sempre ramificacions i dins d'aquestes ramificacions s'observaven petites protuberàncies (com xampinyons).
El científic va pensar que les neurones utilitzaven aquestes estructures per connectar-se les unes amb les altres i que l'aprenentatge podria ser el resultat de l'enriquiment d'aquestes ramificacions i protuberàncies. Cajal pensava que el poder intel·lectual no depèn del nombre ni tampoc de la mida de les neurones, sinó dels processos connectius que hi ha entre elles.
Kandel va demostrar que, quan dues neurones es comunicaven de manera repetida, el cargol aprenia un determinat comportament i que, a nivell neuronal, això implicava una major entrada de calci dins de les neurones, un alliberament més gran de neurotransmissors i l'activació de molts més receptors i d'altres tipus, la qual cosa permetia un major flux de corrent elèctric dins de les neurones.
Però el realment interessant que va descobrir Kandel és que, si la comunicació es mantenia en el temps, es començaven a crear les famoses connexions descrites per Cajal i que aquests canvis no només ens permetien potenciar la comunicació i per tant aprendre, sinó també mantenir aquest aprenentatge al llarg del temps, és a dir, formar memòria.
Entenent tot això, a molts ens ve al cap perquè la major part dels humans necessitem la REPETICIÓ per aprendre i memoritzar alguna cosa, però hi ha altres formes, a més de la repetició, que permetin potenciar l'aprenentatge? Ho veiem al següent post, espero que us hagi agradat.