I si a més de fer sudokus, fem exercici físic per millorar la nostra salut cerebral?
Sabies que els músculs tenen un paper crucial en el benestar del cervell?

Quan pensem en cuidar la salut cerebral, és habitual imaginar activitats com fer sudokus, llegir llibres o aprendre idiomes. Però, sabies que els músculs tenen un paper crucial en el benestar del cervell? Aquí entra en joc l’eix múscul-cervell, una comunicació bidireccional que connecta els dos sistemes a través de diferents mecanismes moleculars, cel·lulars i fisiològics. 


El múscul: molt més que força 

Els músculs esquelètics no són només una font de força i mobilitat; també són autèntiques glàndules endocrines, és a dir, d’alliberació de substàncies. Quan fem exercici, augmenta el flux sanguini, proporcionant més oxigen i nutrients al cervell. Això afavoreix la formació de noves neurones (neurogènesi) i la plasticitat sinàptica, essencials per a la memòria i l’aprenentatge. A més, els músculs alliberen miocines, unes proteïnes que actuen com missatgeres per tot el cos. 

Algunes d’aquestes miocines, com el factor neurotròfic derivat del cervell (BDNF), la irisina o la interleucina-6 (IL-6), tenen efectes directes sobre el cervell, ja que promouen la regeneració neuronal, milloren la plasticitat sinàptica i redueixen la inflamació cerebral. En aquest sentit, l’exercici regular és una eina poderosa per contrarestar la inflamació de baix grau que experimenta el cos amb l’envelliment i que afecta tots dos sistemes, procés conegut com a inflammaging. 

Altres beneficis de l’entrenament de força són:

  • La millora de la sensibilitat a la insulina, mantenint els nivells de glucosa i energia més estables, fet que es relaciona amb la prevenció de malalties com la diabetis tipus II, que s’associa a un major risc de deteriorament cognitiu.

  • La reducció de l’estrès gràcies a la producció d’endorfines i disminució del cortisol, que té efectes en la funció cognitiva a llarg termini.

  • Una millora en l’atenció, la memòria de treball i la presa de decisions a causa de l’activació del còrtex prefrontal. 


Per contra, una alimentació inadequada, amb dèficits de proteïnes o nutrients essencials, pot exacerbar la pèrdua de la massa muscular (sarcopènia) i el deteriorament cognitiu. 

 

Més múscul, més cervell 

Els estudis d’aquesta última dècada apunten que intervenir en l’eix múscul-cervell pot ser clau per prevenir o tractar malalties com la sarcopènia i els trastorns neurodegeneratius . Fins ara, coneixíem els beneficis d’una alimentació i hidratació adequades per al manteniment d’una bona salut cognitiva i ara coneixerem els beneficis de l’exercici físic regular i, en concret, de l’entrenament de la força. 


I tu, què pots fer?

La propera vegada que vulguis cuidar la teva ment, no oblidis moure el teu cos. Aixecar peses, tenir una vida activa, menjar bé i descansar suficientment són els nous sudokus per tenir una vida més saludable.

I recorda: un cervell sa comença per uns músculs actius.
Perquè, al cap i a la fi, el múscul no només impulsa el moviment, sinó també la ment. 

Què es cou al món científic?
Us compartim algunes de les últimes novetats del món científic