TINC PROBLEMES D’ANSIETAT DE MENJAR!
Vull aprimar-me i no aconsegueixo fer dieta… Per què em passa això?
Davant d’una situació en que no som capaços de controlar un impuls, una ansietat, una tristesa, apatia o una ingesta alta i descontrolada d’aliments (sobretot dolços) ens hem de preguntar el per què ens passa i, per tant, serà important anar-nos coneixent bioquímicament i internament per comprendre les nostres respostes corporals i emocionals.
Un bon coneixement de nosaltres mateixos farà que prenguem decisions encertades i que assolim els nostres objectius.
Davant d’una situació d’ansietat en el menjar, i sobretot ansietat de menjar aliments dolços com el pa, la coca, croissants, galetes, xocolata… hem de parlar d’una descompensació de la via del triptòfan.
El triptòfan (Trp) és un aminoàcid precursor d’una hormona molt important per a la nostra vida emocional: la serotonina.
La serotonina està implicada en el moviment del budell, també en la millora del dolor i, sobretot, és una substància que ens fa estar tranquils, relaxats, sense atacs de gana, motivats i contents.
A la nit, la serotonina es converteix en una altra hormona ben coneguda, la melatonina, que és una gran inductora del son. Aquesta hormona ens permet dormir plàcidament i fer un son reparador.
Si tenim els nivells de serotonina una mica baixos ens podem trobar amb dolor, fatiga, desmotivació, apatia, tristesa i ansietat de menjar, insomni i obsessió, entre altres.
Per tant, una de les pautes inicials davant de qualsevol situació d’alteració emocional és fer una dieta que contingui aliments rics en triptòfan:
Carn, sobretot gall d’indi i pollastre
Peix, sobretot blau
Rovell d’ou
Làctics
Xocolata
Llegums
Espirulina
Cereals, sobretot integrals, arròs i soja
D’altra banda, s’ha descobert que, actualment, tot i la sobre-ingesta proteica que pateix el món occidental, cada vegada hi ha més dèficit de triptòfan en el nostre cos i, com a conseqüència, més patologia emocional.
Quines poden ser les causes d’aquest dèficit de triptòfan corporal?
Inflamació (dolor, obesitat, problemes immunitaris…)
Envelliment (malabsorció intestinal)
Estrès (l’eix del cortisol descompensa la via del triptòfan)
Tòxics (alcohol, tabac, drogues, aliments no bio, aliments processats, medicaments, contaminació…)
Dèficit nutricional crònic de magnesi (a causa de l’estrès), Vitamina B6 (a causa del gran consum d’alcohol) i àcids grassos omega 3.
Per tant, davant d’una situació d’ansietat, apatia, tristesa, insomni o desmotivació, podrem valorar la possibilitat de suplementar-nos amb Triptòfan…. o amb Hidroxitriptòfan.
I quina diferència hi ha entre el TRIPTÒFAN i el 5-HIDROXITRIPTÒFAN?
El 5-HTP és el precursor directe de la serotonina i es produeix en l’organisme a partir del triptòfan (Trp), sempre i quan els nivells de magnesi i vit B6 siguin adequats. Al seu torn, la serotonina es converteix en melatonina, que indueix el nostre cos en un estat de son i relaxació.
Com que sovint no ingerim prou triptòfan, o tenim dèficit de vit B6 i magnesi, no es pot fer el pas metabòlic i no es pot fabricar prou 5-HTP i, per tant, baixen els nivells de serotonina.
Conseqüència: alta ANSIETAT de menjar = SOBREPÉS i OBESITAT = AUTOESTIMA BAIXA = ANSIETAT EMOCIONAL.
Hem de saber que l’absorció del triptòfan (que no el 5HTP) és extremadament baixa (2-10%) a causa de la competència amb altres aminoàcids de les proteïnes per passar a través del budell o cap al sistema nerviós central (usa transportadors de membrana). Per tant, a l’hora de prendre un suplement, sempre serà molt millor escollir el metabòlit del triptòfan, o sigui l’hidroxotriptòfan o 5-HTP.
Actualment, existeixen suplements d’alta qualitat que aporten dosis molt interessants de 5-hidroxitriptòfan provinents de la planta griffonia simplicifolia.
Quins avantatges aporta el 5-HTP davant del TRIPTÒFAN?
L’absorció intestinal del 5HTP provinent de la griffonia és molt alta (70%), ja que no requereix de molècules transportadores i no competeix amb altres aminoàcids de la dieta.
Si ingerim el 5HTP ens estalviem la transformació de triptòfan a 5HTP, un pas sovint inactivat per diferents causes i, per tant, anem directes a la via de la serotonina.
El 5-HTP travessa molt fàcilment la barrera hemato-encefàlica sense necessitar transportadors (el Trp si que en necessita i la serotonina no en té) i, per tant, és ideal per arribar a nivell neurològic i assegurar-se un efecte ràpid i eficient.
El 5HTP és un suplement alimentari segur, eficaç i ràpid.
Davant d’un estat d’apatia, tristesa, angoixa o ansietat, sempre cal consultar un metge o farmacèutic, ja que l’automedicació pot ser perjudicial i amagar una patologia major .
Article publicat a la revista algēmics #2.