SISTEMA IMMUNITARI EN FORMA
Sense entrar en profunditat en el sistema immunitari, en aquest article us explicarem el seu entorn i la importància de tenir-lo en bon estat per garantir una correcta resposta en presència de possibles patògens.
El sistema immunitari està compost per diferents estructures amb funcions molt diferents, com la medul·la òssia, el tim, la melsa, els ganglis limfàtics, el teixit limfoide i fins a les cèl·lules immunitàries.
De totes elles, el més abundant és el teixit limfoide, que està repartit per tot l'organisme associat a les mucosesAquesta coordinació permet identificar tant nutrients com patògens o al·lergens en la mucosa i donar el senyal d'alarma i reacció al sistema immunitari. D'aquesta manera, la salut de les nostres mucoses influirà en la tolerància o reactivitat de la nostra immunitat.
Mucosa intestinal
De totes les mucoses esmentades, per superfície, la més abundant és la intestinal. De fet, suposa el 80% de tot el sistema immunitari associat a mucoses.
Podem imaginar, doncs, que l'equilibri intestinal serà crucial per mantenir el sistema immunitari en forma.
En aquest equilibri, estan implicats diferents actors:
Microbiota: 100 vegades més abundant que les nostres cèl·lules humanes. Hi conviuen i es relacionen de forma simbiòtica tant bacteris (90%) com fongs, paràsits o virus.
Realitzen funcions tan vitals per a nosaltres com la protecció enfront de patògens, nutrició i metabolisme (energia i síntesi de vitamines) o estructural.Moc: imprescindible per a l'adherència tant de la microbiota com de les immunoglobulines A (neutralització de toxines).
Cèl·lules de la barrera intestinal: enteròcits. Cèl·lules M, de Globet, de Paneth, enteroendocrines.
Sistema comú de mucoses
Així, l'activació localitzada del sistema immunitari en una mucosa influirà en la resposta en altres zones distals.
L'alteració de la microbiota està relacionada amb processos atòpics a la pell, reaccions al·lèrgiques a les vies respiratòries o en cistitis de repetició.
De la mateixa manera, es veurà afectat el sistema neuroemocional, podent aparèixer depressió, ansietat, insomni, problemes de memòria o altres patologies neuronals.
Això és a causa de:
Defectes en la síntesi de neurotransmissors a nivell intestinal, per part de la microbiota.
Activació del sistema nerviós entèric. Els canvis en la microbiota seran percebuts a nivell neuronal, com un senyal d'estrès i perill.
Abordatge integratiu
ALIMENTACIÓ
Basada en aliments de temporada, frescos i de qualitat: fruita, verdura, llegums, carn ecològica, peix salvatge, marisc, ous ecològics, cereals integrals sencers (arròs, mill, quinoa...).
Hidratació abundant (aigua i infusions), evitant begudes industrials i alcohol.
Evitar aliments potencialment inflamatoris o al·lèrgics: lactis de vaca, gluten, sucre, cacauets, pistatxos, tomàquet, maduixes.
Incloure aliments amb efecte prebiòtic: poma, kiwi, raïm, fruits vermells. Llavors de lli i chia. Tubercles, all, ceba, carxofa, espàrrecs, bolets, germinats. Te verd, espècies, cacau pur.
Incloure aliments amb efecte probiòtic: iogurt, quefir, xucrut, confitats, kombucha, umeboshi.
SUPLEMENTACIÓ
Glutamina: aminoàcid més abundant del cos implicat en la salut intestinal, immunitària, hepàtica, muscular, renal i de les mucoses.
Zinc: quan hi ha taques blanques a la ungles, problemes d'olfacte o dificultat en la reparació de ferides.
Vitamina A: manté la integritat de pell, mucoses i visió. Regula l'activitat fagocítica dels macròfags i controla la producció de citocines del sistema immunitari. Manté la producció de lisozim (enzim present en llàgrimes i saliva), que actua com a protecció enfront d'infeccions.
Vitamina E: és un potent antioxidant que contribueix al manteniment de la integritat de la membrana cel·lular.
ESTIL DE VIDA
Activitat física diària.
Descans adequat.
Gestió de l'estrès.
Regularitat intestinal.
Referències bibliogràfiques
-Gill N. Wlodarska, M. Brett, B. The future of mucosal immunology: studying an integrated System-wide organ. Nature Immunology 2010. 11 (558-560).
-Bienenstock, J. McDermott, MR. Bronchus and nasal-associated lymphoid tissues. Immunological Reviews 2005. Vol. 206; 22-31.
-Newberry RD, Lorenz RG. Organizing a mucosal defense. Immunol Rev 2005;206:6-21.
-Kang, W., & Kudsk, K. A. (2007). Is There Evidence That the Gut Contributes to Mucosal Immunity in Humans? Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, 31(3), 246–258.
-Qi YJ, Niu QL, Zhu XL, Zhao XZ, Yang WW, Wang XJ. Relationship between deficiencies in vitamin A and E and occurrence of infectious diseases among children. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2016;20(23):5009-12.